Mantelzorg

Fijn ouder worden doe je samen

Ondersteunend bij de kwaliteit van leven

Mantelzorg is de zorg die mensen vanuit een persoonlijke relatie aan elkaar bieden. Bij de dienstverlening van Zorggroep De Vechtstreek spelen mantelzorgers een belangrijke rol. Zij maken onderdeel uit van het netwerk van de cliënt en vervullen vaak allerlei taken voor de cliënt. Als zodanig zorgen zij mede dat de cliënt het leven kan leiden wat hij/ zij graag wil. Zij zijn ondersteunend bij de kwaliteit van leven van de cliënt.

Deel mooie momenten op Familienet

Familienet is de communicatie app voor de zorg. Zorgmedewerkers delen eenvoudig berichten, foto’s en video’s op een veilige persoonlijke pagina.

Elke cliënt heeft een eigen pagina, maar kunnen er ook groepsberichten op worden geplaatst.  Zo is familie goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van hun dierbare. Familieleden worden door Zorggroep De Vechtstreek uitgenodigd voor Familienet.

Ondersteuning voor mantelzorg

Mantelzorger wordt je vaak zomaar, je kiest er niet voor. Het zorgen voor een chronisch zieke of gehandicapte naaste kan veel voldoening geven. Toch kan het ook zwaar zijn om die hulp te bieden. Voor meer informatie over hulp bij mantelzorg kunt u terecht op de website van MOmenz.

Zie ook website Gemeente Stichtse Vecht. Tevens kunt ook een bezoek brengen aan de website van de Handjehelpen regio Utrecht.

Familieparticipatie

Zorggroep De Vechtstreek gelooft in de kracht van samenwerking en de betekenis van familie in de zorg. In ons streven naar hoogwaardige zorg en dienstverlening erkennen we het belang van familieparticipatie als een essentieel onderdeel van ons zorgmodel.

Waarom Familieparticipatie?

De zorgsector staat voor verschillende uitdagingen, waaronder een toenemende druk op de zorg(capaciteit) en de behoefte aan persoonlijke aandacht voor onze bewoners. In deze dynamische omgeving realiseren we ons extra goed dat familieleden een waardevolle rol spelen in het welzijn van onze bewoners. Familieparticipatie gaat verder dan betrokkenheid; het is een partnerschap dat gericht is op het creëren van een complete en ondersteunende zorgervaring.

Samenwerken bij Inhuizing: We Doen Het Samen

Bij de inhuizing van een nieuwe bewoner vragen we familieleden actief wat zij willen bijdragen aan de zorg- en dienstverlening van hun dierbare. We begrijpen dat elke bewoner unieke behoeften heeft en dat familieleden waardevolle inzichten en vaardigheden kunnen bieden. Door samen te werken, kunnen we een zorgplan op maat ontwikkelen dat de individuele wensen en vereisten van de bewoner weerspiegelt.

Wat Kan Familieparticipatie Omvatten?

  • Emotionele Ondersteuning: Familieleden zijn vaak de steunpilaren voor bewoners. Uw emotionele betrokkenheid en aanwezigheid zijn van onschatbare waarde.
  • Praktische Hulp: Familieleden kunnen actief deelnemen aan de dagelijkse zorgverlening, zoals assisteren bij het wassen, douchen of helpen bij het eten. Daarnaast kunnen zij bijdragen aan huishoudelijke taken, zoals opruimen, koffie schenken of andere praktische ondersteuning bieden.
  • Talenten en Hobbies Inzetten: We nodigen familieleden uit om hun talenten en hobbies in te zetten om bij te dragen aan het welzijn van bewoners. Denk aan het spelen van muziek op de afdeling, schilderen, of andere creatieve activiteiten die de levenskwaliteit van onze bewoners kunnen verrijken.
  • Feedback en Samenwerking: We blijven openstaan voor feedback en suggesties. Actieve deelname aan evaluaties en besprekingen draagt bij aan het continu verbeteren van onze dienstverlening.

We Doen Het Samen: Uw Rol in Onze Gemeenschap

Zorggroep De Vechtstreek is trots op de hechte gemeenschap die we samen vormen. Door familieleden te betrekken en te waarderen als partners in de zorg, versterken we ons vermogen om een warme en ondersteunende omgeving te bieden. Samen zorgen we voor een betere toekomst, waarin het welzijn van onze bewoners centraal staat.

Mantelzorger Nathalie Wellens: “Meer maatwerk in de zorg begint bij het gesprek over informele zorg”

Toekomstgerichte beslissing

Sinds eind december wonen de ouders van Nathalie Wellens in ’t Heykop in Breukelen. Daarvoor woonden ze in een rustige seniorenwoning in Brabant, maar naarmate de gezondheid van Nathalies moeder achteruitging en de zorgvraag toenam, werd het steeds duidelijker dat er iets moest veranderen. Zowel Nathalie als haar broer wonen op flinke afstand – zij in Breukelen, haar broer in Amsterdam – en dus werd het tijd om samen vooruit te kijken. De keuze om naar Breukelen te verhuizen was dan ook vooral een toekomstgerichte beslissing, ingegeven door liefde, betrokkenheid en praktische noodzaak.

De verhuizing bleek een goede zet. Hoewel de ouders van Nathalie op zichzelf zijn, hebben ze in korte tijd toch een klein netwerkje om zich heen opgebouwd. Ze voelen zich op hun gemak in de nieuwe omgeving. En het grootste voordeel? De nabijheid van hun kinderen en kleinkinderen. Waar eerder een bezoek een dagtocht vergde, kunnen de kleinkinderen nu zó op de fiets bij opa en oma langsrijden.

De zorg brengt beweging en menselijk contact

De zorg voor Nathalies moeder is intensiever geworden – ze heeft een 24-uurs indicatie – en ook haar vader krijgt twee keer per week zorg aan huis. Daarnaast worden dagelijks de maaltijden bezorgd, wat structuur en gemak brengt. Iedere week komt er een vrijwilliger die met haar moeder gaat wandelen. “Er is ineens zoveel reuring in hun leven,” merkt Nathalie op. Waar haar ouders in Brabant vaak alleen waren en hun dagen op eigen houtje vulden, is er nu een ritme, een gevoel van omringd worden. De zorg heeft niet alleen praktische ondersteuning gebracht, maar ook beweging en menselijk contact.

Nathalie en haar broer zijn nauw betrokken bij hun ouders. Ze regelen ziekenhuisbezoeken, zorgen dat medicatie op orde is, en helpen bij praktische zaken zoals de aanschaf van kleding. Die samenwerking met de zorgorganisatie verloopt heel natuurlijk. Er is een wederzijds vertrouwen, een fijne wisselwerking tussen wat de professionals doen en wat de familie oppakt.

Zorg ook afstemmen op de mogelijkheden van mantelzorgers

Toch ziet Nathalie ook ruimte voor verbetering in de manier waarop zorg wordt aangeboden. Volgens haar zou het waardevol zijn als zorgorganisatie bij het binnenkomen van nieuwe cliënten eerst met mantelzorgers in gesprek gaan: wat kunnen zij doen, wat willen zij doen of wat blijven zij doen? In plaats van meteen het volledige zorgaanbod in te zetten, kan er zo gekeken worden naar een betere balans. Op die manier ontstaat maatwerk: afgestemd op de cliënt, maar ook op de mogelijkheden van de familie.

Daarnaast pleit Nathalie voor meer creativiteit in hoe zorg wordt ingericht. Niet alles hoeft volgens vaste patronen. Door samen te werken en verder te kijken dan het standaardmodel, kan zorg menselijker en efficiënter worden ingericht.

Wat begon als een noodzakelijke verhuizing is inmiddels uitgegroeid tot een waardevolle verandering. De ouders van Nathalie hebben hun plek gevonden, dichter bij hun kinderen, en met een leven dat niet alleen meer draait om zorg, maar ook om contact, nabijheid en beweging. Een nieuw hoofdstuk, met meer reuring én meer rust.

Zorggroep
De Vechtstreek

Kantoor De Aa
info@szdv.nl

Woonzorgcentrum
De Aa

De Aa 50
3621 VV Breukelen
0346 25 84 00

Woonzorgcentrum
Overdorp

Overdorp 6
3628 BX Kockengen
0346 24 12 52

Woonzorgcentrum
't Kampje

Driehovenlaan 2
3632 BK Loenen a/d Vecht
0294 23 31 59