Vrijwilligers

Fijn ouder worden doe je samen


Onmisbaar

Vrijwilligers spelen een onmisbare rol in het dagelijks reilen en zeilen binnen onze woonzorgcentra, en bieden belangrijke ondersteuning in de wijk. Ze kunnen goed inspelen op de extra zorg en aandacht waar u mogelijk behoefte aan heeft.

Op alle locaties van Zorggroep De Vechtstreek dragen in totaal zo’n driehonderd vrijwilligers bij aan het persoonlijk welzijn van onze cliënten. Zorggroep De Vechtstreek is verheugd en trots op haar vrijwilligers en beseft dat vrijwilligers net dat beetje extra geven aan het dagelijks leven van onze cliënten.

Vacatures en aanmelden

Neem gerust contact met ons op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we met elkaar wat de kansen en mogelijkheden zijn. Wees welkom!

U kunt vrijwilligers bijna overal in het woonzorgcentrum tegenkomen. Bij het maken van een wandeling, bij het gebruiken van de maaltijd of bij het deelnemen aan een activiteit. Ook treft u vrijwilligers in het winkeltje, bij uitstapjes en kerkdiensten.

Sommige vrijwilligers brengen ook huisbezoeken. Laat het gerust aan een medewerker of vrijwilliger weten als u daar prijs op stelt.

Cindy van Leuven over de kracht van écht vrijwilligerswerk binnen ’t Kampje

“Vrijwilligerswerk doe je omdat je iets kunt betekenen.”

“Vrijwilligerswerk doe je niet ‘erbij’, je doet het omdat je iets kunt betekenen. En vooral: omdat je het ziet. Dat is voor mij het beginpunt. Wat heeft iemand nodig? Waar wordt iemand blij van? En hoe kan ik daar iets aan bijdragen, op mijn manier?”

Cindy van Leuven is vrijwilliger in ’t Kampje in Loenen aan de Vecht. Geen vrijwilliger die wekelijks een vaste activiteit draait, maar iemand met een eigen stijl en een groot hart voor bewoners. Ze kijkt om zich heen, vraagt, luistert, en ziet – echt ziet – waar ruimte is voor wat extra aandacht, een moment van plezier of juist een klein beetje vertraging.

“Je geeft me hiermee mijn leven terug”

“Liefst elke vrijdag stap ik op de rolstoelfiets met een bewoner. Naar de markt in Breukelen. Door weer en wind. Soms in de zon, soms met een regenjas aan. De wind door je haren, het gevoel van vrijheid. Voor veel bewoners is het al een sensatie om weer op de fiets te zitten. En dan op de markt een visje eten, even bij het Kruidvat naar binnen, op een terrasje zitten. Je ziet iemands gezicht oplichten. Er was eens een mevrouw die tegen me zei: ‘Je geeft me mijn leven hiermee terug.’ Daar doe je het voor.”
Voor Cindy is het niet alleen de activiteit zelf, maar alles eromheen wat telt. De voorpret, de gesprekken onderweg, de aandacht voor wat iemand zelf graag wil. “Mensen kunnen vaak veel meer dan je denkt. Ook mensen met dementie. Als je samen naar buiten gaat, gebeurt er iets. Het humeur klaart op, mensen gaan lachen, fluiten. Ze bloeien op, echt.”

Geen drempels, maar mogelijkheden

Cindy gelooft niet in drempels, maar in mogelijkheden. “Het begint bij het lef om te proberen. Niet denken: dat kan niet, want… Maar: hoe kan het wél? Dat vraagt creativiteit, maar ook samenwerking. En vertrouwen.”
In haar rol als maatje heeft ze een hechte band opgebouwd met een bewoonster. “Dat contact is zo bijzonder. We lachen, praten, soms zijn we gewoon samen stil. Als vrijwilliger ben je geen zorgprofessional, en juist daarom kunnen bewoners zich soms net iets makkelijker uiten. Je bent neutraal, en dat schept ruimte.”
Toch vindt Cindy dat de samenwerking tussen vrijwilligers en het team nog veel beter kan. “We hebben allemaal hetzelfde doel: het welzijn van de bewoners. Dat vraagt om goede afstemming, om communicatie. Hoe beter we weten wat er speelt, wat iemand nodig heeft, hoe beter we daar als vrijwilliger op in kunnen springen.”

Vrijwilliger zijn op je eigen manier

Cindy pleit voor een nieuwe manier van vrijwilligers werven – meer op maat, meer op basis van talent en interesse. En met oog voor jongere mensen. “Je hoeft echt niet elke week beschikbaar te zijn. Ook als je eens per maand iets komt doen – een spelletje, een wandeling, een praatje – kan dat al het verschil maken.”
Vrijwilligerswerk is voor haar geen ‘opvulling’ van de zorg, maar een waardevolle aanvulling. “Wij kijken vaak nét even anders. En als we samenwerken met het team, kunnen we echt iets extra’s bieden. Iets dat de dag van een bewoner mooier maakt. En laten we eerlijk zijn: dat is toch waar we het allemaal voor doen?

Zorggroep
De Vechtstreek

Kantoor De Aa
info@szdv.nl

Woonzorgcentrum
De Aa

De Aa 50
3621 VV Breukelen
0346 25 84 00

Woonzorgcentrum
Overdorp

Overdorp 6
3628 BX Kockengen
0346 24 12 52

Woonzorgcentrum
't Kampje

Driehovenlaan 2
3632 BK Loenen a/d Vecht
0294 23 31 59